موقعیت ژئوپلیتیک و ژئواکونومیک بی بدیل ایران عامل موثر در تعامل سازنده با جهان است
امنیت ملی مردم ایران در تعامل سازنده با جهان محمدعزیزی
مفهوم امنیت ملی دارای وجوه چندگانه ؛حفظ استقلال و تمامیت ارضی، تحقق رفاه مردم و ثبات سیاسی کشور، حفظ و اشاعه ارزشهای ملی و اقتصادی، فراهم کردن امکان فراغت خاطر نسبت به تهدیدهای احتمالی میباشد.
هر کشوری سیاست امنیتی خود را بر اساس منابع قدرت، ساختار حکومت، موقعیت جغرافیایی و ویژگی های ژئوپلیتیکی و نوع ایدئولوژی تنظیم می کند. در نگرش مدرن امنیت ملّی الف)امنیت ملّی کاملاً مترادف با امنیت نظامی نیست ب )تهدید نظامی، تنها عامل تهدید امنیت ملّی نبوده و جزء اولویتهای اولیه قرار نمی گیرد ج)راه مقابله با تهدیدهای امنیت ملّی، تنها نظامی نیست و در شرایط کنونی، اقتصاد از اهمیت روزافزونی برخوردار است ح)محیط داخلی نسبت به محیط بین المللی، تأثیر بیشتری بر امنیت یا عدم امنیت کشورها دارد.در حقیقت، این اصل در گفتمان جدید پذیرفته شد که امنیت ملّی، تنها از طریق ایده های انقلابی و با ابزار های نظامی و توسل به اقدامات توده ای تأمین نخواهد شد.
همان کاری که دولت احمدی نژاد با گفتمان انقلابی و آرمانی خود و بدون توجه به شرایط زمانی و بین المللی و تنگناهای اقتصادی کشور(اقتصاد دولتی وابسته به نفت٬ فساد اقتصادی٬ بی عدالتی و رانت خواری....)باعث تضاد و تقابل ایران با دنیای پیشرفته گردید و در عوض به حمایت از کشورهای فقیر و ستمدیده و انقلابی پرداخت و نتیجه این سیاست هشت ساله که با حمایت غیر اصولی اصول گرایان همراه بود باعث تحریم های فلج کننده و بدنبال آن ورشکستگی صنعت و کارگاه های کوچک٬ بیکاری٬ فقر و فلاکت٬ تورم و رکود ٬ مشکلات زندگی برای کل مردم ایران و بویژه اقشار آسیب پذیر گردید. به گفته سرلشکر رضایی طمع استکبار و ابرقدرت ها برای جنگ علیه ایران بیشتر شد و امنیت ملی را به خطر انداخت.
برای مسئولان جمهوری اسلامی نیز روشن شده است که مسائل اقتصادی، هر روز در مقایسه با مسائل نظامی و سیاسی، از اهمیت و اولویت بیشتری در امنیت ملّی برخوردار است. از این رو، آنان به خوبی دریافتند که در این دنیای پرشتاب باید از پتانسیل های جغرافیای سیاسی و اقتصادی چشمگیر کشور بهره گیری کنند. موقعیت ژئوپلیتیک و ژئواکونومیک بی بدیل آن(قرار گرفتن در مرکز بیضی استراتژیک انرژی جهان که بیش از70 درصد نفت و40 درصد گاز جهان را داراست) و جغرافیای سیاسی استثنایی خود (همسایگی با 15 کشور همجوار)، بازار 80 میلیونی داخلی، ذخایر عظیم نفت و گاز، منابع معدنی، نیروی انسانی جوان و تحصیل کرده ، ازجمله پتانسیل های قابل استفاده در طرح های امنیت ملّی هستند. مقام معظم رهبری و با تدبیر مسولان دلسوز٬ با سیاست نرمش قهرمانانه٬ قدرتمندانه کشور را وارد ارتباطات بین المللی و منطقه ای نمود و موجب شد تا دولت تدبیر و امید تلاش خود را برای تشنج زدایی و تعامل با کشورهای ابرقدرت و کشورهای همسایه و اسلامی- عربی، برای توسعه ی اقتصادی قرار دهد. همان سیاستی که دولت اصلاحات نیز، بخش عمده ای از اهتمام خویش را در تعامل با جهان و گفتگوی تمدن ها و ادامه تشنج زدایی برای اصلاح قدرت اقتصادی کشور مصروف داشت. نتیجه تلاش های وزیر دلسوز و خدمت گذار خارجه جناب محمد جواد ظریف و دوست داشتنی در ماههای گذشته برجام به سرانجام رسید و اسراییل در انزوا دلواپس نمود و از طرف دیگر رییس جمهور یک کشور ابرقدرت با تحفه کتاب مقدس و ارزشمند قرآن کریم متوصل به دامن مقام معظم رهبری شد و توان قدرت ملی ایران در منطقه را به نمایش نهاد.
بنابراین امروزه امنیت ملّی کشورها، به شدت به ارتباطات بین المللی متّصل است، باید در سطح بین المللی رفتار کنند؛ فضای امنیتی جمهوری اسلامی ایران نیز، مکمل استراتژی قدرت های پیرامونی و محیط بین المللی است، نمی تواند رویکرد امنیت ملّی خود را انقلابی و پایه های آن را در جهان اسلام و جهان سوم (مستضعفان جهان)قرار دهد، بلکه به دلیل نیاز جهان به انرژی منطقه، همکاری و مشارکت ایران در فرایندهای صلح و امنیت ضرورت می یابد. و نمی تواند سیاست امنیتی وخارجی بدون تعامل در عرصه ی جهانی بنیان کند. ودکترین نرمش قهرمانانه و تعامل سازنده با جهان، فقط برای حفظ قدرت ملی، امنیت ملی ایران و در نهایت حفظ نظام جمهوری اسلامی است و در این راه، دولت تدبیر و امید نیازمند حمایت همه مردم و نخبگان و دانشمندان روابط بین الملل و علوم سیاسی است.
سوال پایانی این است که آیا گروه های فشار و به اصطلاح انقلابی با آتش زدن سفارت خانه ها و بدنبال آن قطع ارتباط با کشورها٬ جزء خسارت مادی و معنوی٬ چه کمکی به قدرت ملی کشورمان کرده اند؟ و پلیس انتظامی خدمت گذار چطور نتوانست از این اتفاق نادرست جلوگیری نمایند؟ در حالی که عربستان خود از قبل همین را می خواست.